Jdi na obsah Jdi na menu

Kázání - Neděle 7.2.2021 - "Neděle Sexagesimae"

Audio-verze zde: https://soundcloud.com/marek-zikmund-721599199/nedele-722021

 

Introit: Žalm 44,24.27


Píseň 638 Díky


Modlitba

Svatý a dobrý Bože,

ty jsi ve svém Synu Ježíši Kristu přišel za námi, abychom my směli přicházet za tebou.

Poslal jsi jej, abychom se my měli ke komu utíkat, když nás a naše blízké sevře úzkost, přemáhají obavy, tíží trápení.

Shromáždili jsme se i dnes před tebou, abychom tě společně vzývali, oslavovali a chválili.

Jsme tady a s pokorou čekáme, že nás zasáhneš svým slovem: povzbudíš a napomeneš.

Ke komu jinému bychom šli, Pane? Ty máš slova věčného života.

Proto tě dnes prosíme: Přijmi nás a skloň se k nám milostivě.

Mluv k nám a dej, ať odcházíme s vírou ve tvou moc a lásku, s vírou, která je s to zapalovat k víře i jiné.

Vyslyš nás, Bože, pro Ježíše Krista. Amen.

 

 

1.čtení: Job 19,1-10+23-27

 

P ze Svítá 327 De profundis

 

KRIZE JAKO PŘÍLEŽITOST

Kázání: 1Kor 1,18-21.25

Bratři a sestry,

jak vážně bereme sílu zla v našem světě a životě? Je jisté, že jeho působení silně pociťujeme, v posledním roce jsme tím až zahlceni. Všude kolem nás vidíme ohrožení, jak ze strany nemoci způsobené koronavirem, nebo vlivem stresu, deprese, domácí ponorky, problémy se zaměstnáním… Zlo vnímáme hlavně jako ohrožení zvnějšku. A nejen pandemii. Díky sdělovacím prostředkům vidíme nejrůznější pletichy a machinace ve veřejném životě a v podnikání. Vidíme zkorumpované lidi a nejrůznější aféry. Bída vedle špíny, jakoby už nebylo komu věřit. A některé zpravodajské zdroje tento dojem jen zesilují – zavalují lidi informacemi, většinou napůl lživými či zcela vylhanými, aby lidé ztratili důvěru v kohokoliv, i v řádné instituce. Říká se tomu fake news, lživé zprávy. Ty jsou moderními zbraněmi, kterými nepřátelé demokracie a svobodné společnosti podrývají náš přirozený svět. Co dřív bylo jasné a srozumitelné, je zpochybňováno; snaží se nám namluvit, že není pravda nebo lež, jsou jenom různé úhly pohledu. A tedy ani nemá cenu hledat pravdu.

S tím souvisí jeden silný prožitek, prožitek bezmoci!

Zažít bezmocnost, cítit se bezmocný, to je zoufalé. A ještě zoufalejší je, že to postupně vede k rezignaci a otupělosti. Mnozí to zažívají například vůči těžké chorobě, nebo vůči příznakům stáří. Muži a ženy jsou bezmocní vůči svým partnerům – žijí v konfliktních vztazích, na kterých se jim nedaří nic změnit. Jiný je zase bezmocný sám vůči sobě – zápasí o změnu, aby skončil s mindráky nebo naopak začal žít zodpovědně a nedaří se mu to. Mnoho lidí bojuje s alkoholem a jinými drogami. Jsme bezmocní, když slýcháme zlé zprávy o válce a nevíme, co bychom mohli podniknout, jsme bezmocní, když pozorujeme znečištění a oteplování země.

Některými lidmi prožitek bezmoci natolik otřese, že ztratí víru. A to ne proto, že by jejich víra byla zištná, vypočítavá. Upneme se k milosrdnému a láskyplnému Bohu, který dává požehnání a slibuje náš život ochránit ze všech stran. A pak jsme svědky, že se věci ubírají jinudy, než slova našich modliteb a představ. A náš duchovní zápal je tentam, namísto duchovní moci prožíváme svou bezmoc.

Jak se vlastně Boží moc projevuje? Asi nám to přijde hodně překvapivé.

V Bibli se velmi často, snad ve všech příbězích dočteme o zkušenosti bezmoci. Už u prvních lidí, Adama a Evy, jak jsem o nich slyšeli minulou neděli, vidíme bezmoc před hadem-pokušitelem, nebo když Mojžíš sejde z hory a vidí zlaté tele, které si jeho lid udělal jako náhražku za dar víry, nebo když Boží prorok Eliáš utíká před nepřáteli a nemá zastání, když hoří Jeruzalémský chrám a Babyloňané odvádějí do zajetí krále a tisíce dalších… Nebo když se učedníci snaží ze všech sil vyhnat zlého ducha z posedlého člověka. Nejde to! Dřete, snažíte se, tlačíte na pilu, modlíte se a ono to nejde! Bezmoc. A pak přijde Mistr, Ježíš a zvládne to levou zadní! Pomůže nám to? Spíš cítíme nepříjemný distanc mezi mocí Boží a lidskou! Lidé vypadají jako žabaři. A začínáme si myslet, že to, co je psáno v Bibli, se týká Boží moci, a co je ve světě, náleží moci lidské. Naprosté oddělení Božího a našeho světa.

Jenže pak přijdou Velikonoce, a bezmoc dostane nečekanou, novou podobu. Mistr, Ježíš visí na kříži, a naprosto bezmocně! Je to horší než sen, ve kterém nemůžete běhat, když vás pronásledují! Je konec! Konec všeho! Nezůstal kámen na kameni, je po příběhu.

A přesto – není to konec, je tu pořád prostor pro překvapení. Stará Jobova zkušenost se zúročila: seděl na smetišti v prachu, nemocný, drbal se střepem, ale věřil, že Vykupitel je živ a v den poslední se nad prachem vztyčí. Třetího dne Naděje vstává z mrtvých.

Kdo podlehl dojmu, že je konec a spolehnul se na světskou moc, prohrál, ztratil vše, jako Jidáš. Kdo však vytrval, jeho víra povstává v nové a ještě větší síle. Prožitek bezmoci se stává příležitostí, aby se projevila jiná, větší, opravdová síla. Narážíme na svou, lidskou bezmoc. A dokonce i na bezmoc samotného Pána Boha. Ale ukazuje se, že slabost Boží je silnější než lidé a všechny naše možnosti.

Pomůže to osvětlit jeden zajímavý postřeh z přírody, přečtu vám je: „Jednoho dne se v zámotku objevil malý otvůrek; člověk seděl a několik hodin pozoroval motýla, jak se usilovně snaží protlačit tělo tímto malým otvůrkem ven. Pak se zdálo, jako by byl motýl stále na jednom místě. Zdálo se, že se dostal tak daleko, jak mohl a že se už dále dostat nemůže. Člověk se tedy rozhodl motýlovi pomoci: vzal nůžky a zámotek rozstřihl. Motýl se z něj pak snadno dostal. Měl však scvrklé tělo, byl drobný a měl svraštělá křídla. Člověk pokračoval v pozorování, protože čekal, že se křídla každou chvíli rozevřou, zvětší a rozšíří, aby byla schopna nést tělo motýla a aby byla pevná. Nic z toho se nestalo! Motýl ve skutečnosti strávil zbytek života lezením se scvrknutým tělem a svraštělými křídly. Nikdy nebyl schopen létat. Člověk ve své laskavosti a dobrém úmyslu nepochopil, že omezující zámotek a zápas nutný k tomu, aby se motýl dostal přes drobný otvůrek ven, je způsob, jakým příroda vytlačuje tekutinu z těla motýla do jeho křídel, aby byl schopný létat, až se jednou ze zámotku osvobodí.“  

Někdy jsou zápasy přesně tím, co v životě potřebujeme. Pokud by nám bylo umožněno jít životem bez překážek, tak by nám to mohlo uškodit. Nebyli bychom tak silní, jak bychom mohli být. Nikdy bychom nebyli schopni toho tolik unést a snést. Jak řekl jeden moudrý člověk: Chtěl jsem sílu … a dostal jsem potíže, aby mě posílily. Chtěl jsem moudrost … a dostal jsem problémy, abych je řešil. Chtěl jsem blahobyt ... a dostal jsem mozek a sílu, abych mohl pracovat a něco dokázat. Chtěl jsem odvahu .... a dostal jsem překážky, abych je překonával. Chtěl jsem lásku ... a dostal jsem ztrápené lidi, abych jim pomáhal. Chtěl jsem výhody ... a dostal jsem příležitosti. Nedostal jsem nic z toho, co jsem chtěl, ale vždy jsem dostal všechno, co jsem potřeboval.

Bratři a sestry, můžeme si mnohokrát připadat bezmocní. Může se nám zdát, že nás Bůh podvedl, ošidil, připravil o štěstí, zkrátil na darech. Je to velké pokušení, které nám namlouvá, že je problém, když něco nefunguje hned, jak má. Ale my jsme přece uvěřili v Krista ukřižovaného! Víra prochází křížem, problémy, aby jimi sílila. Bezmoc je zakomponována do naší víry od shora až dolů. Může mít podobu porážky, pronásledování, odporu zla a hříchu, může být zkouškou, příležitostí k zocelení, ale také prostorem, kde se konečně může projevit Boží moc, která vypadá jako bezmoc.

Kéž naše víra, naše láska a péče neposílá do světa zplihlé motýly, kteří budou mít snadný život, ale nikdy nepoletí. Kéž po přestáté námaze a bezmoci roztáhneme křídla do letu víry. Amen

Modlitba / AVV

P 554 Kdo Bohu ve všem oddává se

Ohlášky

Vítáme vás všechny při bohoslužbách. Děkujeme za službu bratru faráři Zikmundovi a za doprovod Martě Zikmundové.

1. Program příští týden:
- v úterý od 18.00 hod. - schůze staršovstva
- ve čtvrtek v 18.00 hod. – biblická hodina pro dospělé online
- v pátek ve 14.00 hod. - biblická hodina pro děti
- v neděli od 10.00 hod. – bohoslužby  

2. V neděli 11.4. synodní rada vykoná v našem sboru vizitaci za účasti bratra synodního seniora Daniela Ženatého a náměstka synodního kurátora Jiřího Schneidera. Přítomni budou také všichni členové seniorátního výboru.  

3. K prodeji jsou:
-   Evangelické kalendáře a čtení Na každý den
-   Kalendáře s fotografiemi evangelických kostelů

4. Potvrzení o daru sboru jsou připravená u bratra faráře.

5. Příští týden slaví narozeniny:
Božena Žižková, Alena Klapáková, Josef Zajíček, Alena Zikmundová, Jan Karel

Oslavencům přejeme slovy knihy Soudců 5,31: Ti, kdo Pána milují, budou jako slunce vycházející v plné síle.  

 

P 355 Kristus má v rukou celý svět

Modlitba

Milosrdný Bože, zveš nás, abychom tě následovali.

Pomoz nám, abychom nestáli na místě, ale abychom se opravdu vydali na cestu, abychom vykročili ze svých zajetých kolejí a vyšlapaných cestiček.

 Povolal jsi nás a poslal k lidem, které potkáváme na našich cestách.

Prosíme, pomoz nám, abychom byli lidem kolem nás svědectvím tvé odvahy a znamením tvé dobroty.

Pomoz nám nést, co je na nás vloženo. Pomoz nám odpouštět. Pomoz nám přinášet útěchu.
Posiluj naši vzájemnou důvěru.

Dej, abychom se vzájemně podpírali.

Pomoz nám přemáhat strach a zoufalství.

Buď blízko vážně nemocným.

Pomoz nám, abychom do tvých rukou uměli odevzdat všechno, co nás trápí a tíží.

V tichosti ti to ještě každý sám osobně předkládáme: …. (chvíle ticha)

Otče náš…


Poslání: Jakub 1,2-4

Požehnání

Bůh dej, aby vám v temnotách zazářilo jasné světlo.

Bůh dej, aby vás ve smutku potěšilo pravé slovo.

Bůh dej, abyste na své cestě byli provázeni jeho blízkostí.

 

P 649 V Tobě je radost

 

 

Biblický citát