Jdi na obsah Jdi na menu

Ježíšova poslední cesta: osamělá a tichá

Milí přátelé,
v sobotu bylo v našem městě velice rušno.

Milí přátelé,
v sobotu bylo v našem městě velice rušno. Opět se ukázalo, že extremistické a rasistické myšlenky v současné globální ekonomické krizi nabývají na síle. V souvislosti se sobotním pochodem Dělnické strany - sice úřady povoleným, přesto však plným hluku a křiku, násilností a výtržností, dělobuchů a připravených kanistrů benzínu - jsem v neděli naslouchal zvěsti o Ježíšově poslední cestě směrem ke golgotskému kříži (tzv. pašíje) naprosto nově. 
Ježíš kráčel vstříc utrpení - sám. Hlas davu, který jej opěvoval, se obrátil proti němu, jeho přátelé ho opustili. Neměl tedy žádnou šanci ztratit se, schovat se v zástupu lidí. Namísto anonymního davu, v jehož středu člověku snadno narostou ramena, Ježíš takovouto podporu nemá.
Stejně tak spíše mlčí - nebrání se dokonce ani proti lživému osočování jeho protivníků. Neobhajuje své činy, svůj program, své vize.
A tak bychom snadno mohli upadnout v pokušení tvrdit, že je příliš pasivní. Ovšem v této zdánlivé nečinnosti se právě projevuje Ježíšova důvěra. Ježíš důvěřuje - ne však své vlastní síle, ne svým přátelům, ne zázrakům - ale Bohu! Otče, do tvých rukou odevzdávám svého ducha. (L 23,46). Ježíšova důvěra neochabuje (narozdíl od jeho tělesných funkcí) ani na kříži v posledních, krutých minutách života. Ježíš důvěřuje v to "lepší příští", v Boží pomoc, která se onoho nedělního rána nakonec (světe, div se!) stala skutečností.

Přeji Vám všem požehnané svátky velikonoční.

Váš farář Petr Kulík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Biblický citát