Jdi na obsah Jdi na menu

Zamyšlení: Prubířským kamenem našeho duchovního života je všední den

Dobře řídit sám sebe je předpokladem schopnosti řídit druhé. Jedině to, co jsem si vyzkoušel na sobě a co na sobě úspěšně uplatňuji, mohu věrohodně předávat dál.

Prubířským kamenem našeho duchovního života je všední den

 

Dobře řídit sám sebe je předpokladem schopnosti řídit druhé. Jedině to, co jsem si vyzkoušel na sobě a co na sobě úspěšně uplatňuji, mohu věrohodně předávat dál. A i když sami nepracujeme v řídící roli, měli bychom si dokázat uspořádat život a vést sebe samé. Nakládání s časem se projevuje tady a teď.

 

Plodně a smysluplně uspořádat dnešní den znamená to nejlepší řízení času i sebe. Mark Twain je autorem krásného výroku: „Poskytni každému dni šanci, aby se stal tím nejkrásnějším dnem tvého života.“


Zvládáme-li potíže, kterým musí čelit každý člověk, vede to nejen k prožitkům úspěchu a pocitům štěstím, ale díky těmto zkušenostem rosteme a zrajeme. Stejnou měrou, jakou vytváříme vnější pořádek a dodáváme své práci smysluplnou strukturu, dospíváme i v nitru k žádoucí vyrovnanosti. Pracovní den, v němž jsme dosáhli něčeho dobrého, odvedli jsme dobrou práci, nás vnitřně naplňuje radostí a uspokojením.


Spiritualita či duchovní cesta ztrácejí věrohodnost a stávají se cestou k vlastní sebestřednosti, nepřinášejí-li plody ve všedním dni. Náš duchovní rozvoj se odráží ve způsobu zacházení s lidmi a úkoly, ve způsobu odvádění práce. Bylo by obludné věřit, že dobrá nálada nebo jakkoli se tvářící spiritualita sama o sobě bez dalšího postačí ke zdařilému životu. Prubířským kamenem našeho duchovního života je všední den. Na něm se ukazuje, jak zvládáme své výzvy. Proto má smysl vnímat osvědčené techniky a pomoc…

 

Podle Angelma Grüna

 

Biblický citát