Jdi na obsah Jdi na menu

Lze konat dobro bez víry?

Milí přátelé,
rád bych navázal na předchozí zamyšlení. Asi bychom se shodli na tom, že člověk může žít dobrým (Bohu-milým) životem a přitom nemusí být členem církve či vyznavač jakéhokoli náboženství.

Milí přátelé,
rád bych navázal na předchozí zamyšlení. Asi bychom se shodli na tom, že člověk může žít dobrým (Bohu-milým) životem a přitom nemusí být členem církve či vyznavač jakéhokoli náboženství. Sám Ježíš říká, že životy těch, kteří nepoznali Boží vůli, budou posuzovány (dokonce) mírněji než životy věřících lidí (L 12,41-48).
K čemu tedy je "víra"? Je vůbec důležitá, nezbytná? Nebo lze žít dobře i bez ní? Domnívám se, že víra - v tom základním smyslu - je jakýsi "motor" člověka. Jen si zkuste sednout do auta, které nemá motor, nastartovat a odjet s ním do práce... Přes všechno vaše úsilí zůstanete stát na místě. Nikam nedojedete. Věřit tomu, že konání dobra v tomto světě má smysl - a to i přes mnohé překážky a úskalí - je tím nejlepším motorem pro člověka. Bez této víry, že dobro je hodnotnější než zlo, člověk nevydrží dlouho žít dobrým životem. Dříve či později mu dojde dech.
Podklad pro takovou víru ve smysluplnost dobra
my křesťané nacházíme právě v Ježíši Kristu, v jeho dílu, v jeho životním příběhu. Že byl Ježíš vzkříšen - navzdory fiasku na kříži - je pro nás křesťany povzbuzením, že také nás Bůh bude podporovat v následování Ježíšova života. To je naším "motorem".

Přeji Vám všem krásný týden,

                                                     Petr Kulík

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vladimír Došek - Může někdo konat dobro bez víry ?

Milí bratři, milé sestry,
toto téma mě nenechává klidným.
Představme si člověka, který se narodil do dobré rodiny, od malička měl dobré vychování, držel se dobrých zásad, snažil se pomáhat potřebným, dělal celý život dobré skutky. Jenže nikdy nevěřil a nepřijal Ježíše Krista jako svého Pána a osobního Spasitele. Najednou se mu to stane, jeho obrácení není radikální, ani se jeho vlastní styl života nezmění. Je vlastně téměř stejný jako před tím, než Ježíše poznal. Dělá stejné dobré skutky jako před tím. Tito lidé se kolikrát přijdou zeptat, co máme dělat ? Co však těmto lidem odpověděl apoštol Petr.
Obraťte se a každý z vás ať přijme křest ve jménu Ježíše Krista na odpuštění hříchů, a dostanete Dar Ducha svatého.
Zachraňte se z tohoto zvráceného pokolení.
Každý kdo vzývá Jméno Páně bude spasen.
Tak tedy dobrý člověk dělá dál dobré skutky, možná si lidé v jeho okolí okamžitě nevšimnou žádné změny. Tento člověk však získal jinou motivaci. Nové je, že svými dobrými skutky teď oslavuje Boha. Všechno chce dělal k jeho slávě. Před tím měl jinou motivaci. Před tím, chtěl oslavit sám sebe. Chtěl, aby ho lidé chválili, aby o něm pochvalně mluvili, aby ho obdivovali. Měl z dobrého skutku osobní radost a vlastní sebeuspokojení. Nyní se to změnilo. Když ho teď někdo chválí sám cítí, že dobré skutky dělá z vděčnosti Bohu. Jemu teď patří veškerá chvála. Jiný smysl života. Naplněný, odevzdaný, užitečný Bohu i svým bližním. Už ne pro pouhé vlastní uspokojení, ale pro slávu Boží. Nádherný pocit podílet se na dílu Páně. Užívat si Pánovi přítomnosti, cítit, že Duch svatý žije ve mě a já v něm. Z pouhé Boží milosti. Najednou není důležité jak mě oceňují lidé. Cítit Boží lásku. Prostě vydat se Pánu. Já už nic nemusím, já prostě chci. To je zásadní rozdíl. Pokoj Vám. Vláďa Došek

Biblický citát