Jdi na obsah Jdi na menu

Kdo je dobrý a kdo zlý?

Milí přátelé,
na tuto otázku neznám a ani nechci znát správnou odpověď. Na to potřebujeme nějaká (obecně přijímaná) měřítka. Ale kde je vzít? O jednom takovém výměru jsem v poslední době slyšel hned několikrát - a moc dobře mně z toho nebylo...

Milí přátelé,
na tuto otázku neznám a ani nechci znát správnou odpověď. Na to potřebujeme nějaká (obecně přijímaná) měřítka. Ale kde je vzít? O jednom takovém výměru jsem v poslední době slyšel hned několikrát - a moc dobře mně z toho nebylo...
Posuďte sami: dobrý člověk je prý ten, který pravidelně chodí do kostela... Zlý, špatný člověk je naopak ten, který do kostela chodí jen jednou dvakrát za rok nebo vůbec ne. Takto to údajně vysvětluje jeden farář svému společenství. Zároveň vyčítá svým posluchačům, že se v samoobsluze baví s "nevěřícími" lidmi.
Potom ovšem není divu, že se lidé kolem nás domnívají, že takové (samospravedlivé a nadřazené) měřítko církev zcela normálně používá.
Jedné mamince se onehdy ulevilo, když zjistila, že se nad ní nepohoršuji, protože navštěvuje církevní shromáždění jen několikrát do roka. Při setkání maminek se nás zase jedna "účastnice" zeptala, zda si o ní myslíme, že "přijde do pekla", když ona sama v Boha nevěří a věřit nechce.
Přemýšlejte nad tím, milí přátelé. Dívejte se kolem sebe - na lidi, které milujete - a ptejte se v duchu Boha: "Vidíš nás lidi černobíle (spasení křesťané X zavržení nevěřící), nebo Ti svět, Bože, hraje všemi barvami?"

Přeji Vám požehnaný pracovní týden,

Váš Petr Kulík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dagmar Čermáková - Dobro a zlo - víra

Myslím, že dobro a zlo přináší s sebou život bez ohledu na to, zda jej spojujeme s vírou v Boha, či ne. Věřící, neznamená dokonalý, nepůsobící nic zlého. Pravidelná návštěva kostela nemusí být ještě projevem víry. Víra je dar,který provází člověka životem a dává mu smysl (není jen záležitostí nedělního shromáždění).Důsledkem víry je projev lidskosti, přijímání druhého i s chybami, uvědomování si a přiznávání chyb vlastních, prosba za odpuštění. Důsledkem víry může být pomoc a pevné přátelství. Ale to, co jsem vyjmenovala jistě žijí i lidé nevěřící a mnohdy se jim to daří lépe, jako nám. S vírou souvisí jistě předpoklad kladně prožitého života a respektování základních životních hodnot. Má však daleko větší rozměr. Nejde přece vůboc o posuzování, zda věřící lidé jsou lepší než nevěřící.
A ještě něco na závěr: protože protestantismus je tak trošku přísný a strohý, snažme se ve svém sboru o vstřícnost, bratrství a sesterství.

Ludmila - s vírou se každý vypořádá svým způsobem

Není podstatné kde chodíme, v co věříme, kde jsme registrování, ale co cítíme, jak se chováme a respektujeme základní hodnoty vůči ostatní tvorům.
Všichni si musí najít svoji cestu strart a cíl máme všichni stejný. To mezi tím je na nás jak s tím naložíme.

účastnice - Dobrý den

Nedá se jinak než reagovat...
Nenarodila jsem se ateistou, tak jako nikdo z nás. Každé malé dítě věří v nadpřirozeno. V pubertě mě zajímaly různé nábožeství, fascinovala mě víra (né tedy Bůh samotný). Vlastně mě fascinuje dodnes. Mluvila jsem s mnoha věřícími různých náboženství, četla knihy, chodila a chodím po světě s hlavou i očima otevřenýma, byla jsem tři měsíce ve Svaté zemi, strávila několik dní ve Starém Jeruzalémě, chodila jsem po cestě po které chodil Ježíš a přesto v Boha nevěřím. Nevěřím ani v nadpřirozené síly, magii, zázraky, reinkarnaci...Jsem přesvědčena o tom, že tímto životem má cesta končí - definitivně a nezvratně a proto si vážím každého okamžiku, tolik si vážím života, tak jako ostatních lidí. K tomu všemu jsem dospěla sama, díky svobodné vůli a rozumu jsem ateista každou molekulou. Nejsem o nic horší nebo lepší než vy. Jestli si někdo myslí, že je lepším člověkem ráda se s ním setkám :o)

Vladimír Došek - Názor

Milí bratři a sestry,
velmi jsem se zamyslel nad příspěvkem bratra faráře. Je to skutečně tak, někteří pastoři ( nevyskytuje se to pouze v naší církvi, ale i v jiných křesťanských denominacích) nutí lidi ve sboru ke skutkaření. Hlavně aby byl kostel hodně navštěvován, i ostatní sborové aktivity. Chvála Bohu, že to v našem sboru tak není. Velmi si vážím toho, že v našem sboru je svoboda. Měli bysme se zamyslet nad související věcí. Jak to udělat, aby se lidé ve sboru cítili dobře ? Jedna sestra se mě ptala krátce po volbách jak si to představuji dál. Já jsem jí odpověděl, že chci, aby se všechny skupiny ve sboru cítili dobře. V evangelické církvi je přece celé spektrum názorů a přitom se v podstatných věcech shodujeme. Musíme myslet a to všichni, na to jak zvěstovat evangelium srozumitelným jazykem.Zda si myslím o nevěřících, že se dostanou do pekla je vážná věc. Dobře si pamatuji na své vlastní nesmiřitelné postoje vůči Bohu těsně před obrácením. Ústa ještě mluvila, to co bylo léty utvrzeno ( obrátil jsem se až ve 33 letech) V srdci však již začala změna. Této maminky se mohu zeptal : Jste si jista, že všechno vzniklo náhodou ? Bůh může udělat změnu s životem každého člověka, má zájem i o Vás, jste pro něj důležitá.Ostatně to můžete zkusit, oslovit Ho, určitě Vám odpoví. Pán vám všem žehnej. Vláďa Došek

Biblický citát