Jdi na obsah Jdi na menu

Duch svatý - Přímluvce i Provokatér

Milí přátelé,
dnes jsme mohli po boku našich souvěrců prožít svatodušní neděli. Mohli jsme si znovu připomenout, že Bůh seslal Ducha svatého...
"Ale Přímluvce, Duch svatý, kterého pošle Otec ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všecko, co jsem vám řekl." (J 14,26)
Milí přátelé,
dnes jsme mohli po boku našich souvěrců prožít svatodušní neděli. Mohli jsme si znovu připomenout, že Bůh seslal Ducha svatého - aby skrze něj tak proměnil všechny, kteří uvěřili velikonoční zvěsti o Ježíšově zmrtvýchvstání; aby skrze něj proměnil celý svět, celé stvoření! Mohli jsme se dnes znovu utvrdit, že Duch svatý sestoupil (při křtu) i na nás a pracuje v nás - budí v nás důvěru v Boží zaslíbení, posiluje nás, dodává nám naděje, trpělivosti, odvahy... lásky! Pokud se otevíráme jeho působení, činí z každého z nás nového člověka.
V Janově evangeliu nazývá Ježíš Ducha svatého (řecky) "Paraklétos", což se obvykle překládá jako "Přímluvce". Je to tedy ten, který se za nás u Boha přimlouvá (Ř 8,26).
Ale mohli bychom to přeložit i slovem "Provokatér". Vždyť to na Ducha svatého padne jako ušité! Vždyť Duch svatý nás provokuje - tím, že nás znovu a znovu učí žít podle (provokativního) života Ježíše Krista - když už chceme žít jen podle svých zásad a svého nejlepšího mínění. Tím, že nám připomíná Ježíšovu (provokativní) zvěst - když si zacpáváme uši či příliš nasloucháme jiným hlasům.
Duch svatý nás provokuje - abychom nepřestali růst do Kristovy podoby.

To mějme na mysli - stále i nyní, když se (spolu se sv. Augustinem) modlíme:

Dýchej ve mně, Duchu svatý,
abych svatě myslel!
Pobízej mě, Duchu svatý,
abych svatě jednal!
Nadchni mě, Duchu svatý,
abych svatost miloval!
Posiluj mě, Duchu svatý,
abych svatost ochraňoval!
Ochraňuj mě, Duchu svatý,
abych svatost nikdy neztratil! Amen.
 

Biblický citát