Jdi na obsah Jdi na menu

PŮST: Nejčastější otázky a odpovědi

1) Kdy začíná a kdy končí jednodenní půst?

Jsou v zásadě dvě možnosti. Někdo drží 24 hodinový půst - od západu slunce do západu slunce druhého dne. To znamená, že páteční půst začíná západem slunce ve čtvrtek a končí západem slunce v pátek (podle židovského, biblického počítání dní). Jiní začínají ve čtvrtek večer (večeří) a končí v sobotu ráno (snídaní).

2) Co smím jíst a co smím pít při postu?

Klasický půst znamená zdržení se jakéhokoliv pokrmu a pití čisté vody (maximálně bylinkového čaje). Ale jsou možné určité variace, zvláště tehdy, kdy k normálnímu fungování potřebujete neustále dodávat cukr. Tehdy můžete pít třeba džus aj. - prostě cokoli, co vám v tekuté formě dodá cukr.

3) Co když jsem nemocný, beru prášky?

Pak si půst modifikujte podle toho, jak Vám to bude vyhovovat a co Váš zdravotní stav dovolí. Někdo z toho důvodu pije vodu a jí suchý chléb. Někdo si vymyslí jinou formu postu - vzdá se toho, co užívá každý den a bez čeho nemůže být (například sladkosti, alkohol, telezive). U těchto věcí ovšem potom doporučujeme dlouhodobý půst - třeba po celé postní období (jeden den je málo).

4) Co když mi moje zaměstnání nedovoluje držet půst?

Pak vstupte do postu o víkendu, v den, kdy nejdete do práce. Pátek není závazný. Anebo si vymyslete jinou formu postu (viz bod 3).

 

Biblický citát