Jdi na obsah Jdi na menu

Neděle Misericordias Domini 14.4.2024 - CO TÁHNE VÍC – LÁSKA K MOUDROSTI NEBO K HLOUPOSTI?

Přísloví 1,32-33 

Sestry a bratři,
před nedávnem jsme tady slyšeli citát z jedné písně: Čtěte Bibli, tam to všechno je. Možná se budeme divit, co všechno tam najdeme. Bez ostychu a bez cenzury líčení toho, co je dobré a co zlé, o lidech moudrých i hloupých. Možná nám to přijde až netaktní. Jako nálepka, jakými rychle a snadno označujeme jeden druhého: to je hlupák, pravdoláskař, sluníčkář, dezolát, často nechybí přirovnání různým zvířatům: to je ale….
Sama Bible používá jadrný slovník, zvláště v knize Přísloví. Přečtěte si ji, vřele doporučuji. Je to sbírka, spíš několik sbírek výroků, přísloví, postřehů o moudrosti. Ta je velice ceněna, jako dar a nabídka od Hospodina. Moudrost se projevuje a osvědčuje ve všech oblastech lidského života. Zaobírá se jí nejen Bible, ale například celé řecké antické myšlení, kde se zrodila filosofie, tedy láska k moudrosti. Cenná komodita ve všech kulturách.  
Působení moudrosti vynikne ve srovnání s jejím opakem, hloupostí. I ona se v knize Přísloví objevuje nesčetněkrát. Ne jako povrchní nálepka, která někoho hanlivě setře, ale jako varování před následky našeho přemýšlení a jednání. Není jedno, jak se rozhoduji, není jedno, čemu a komu věřím, jak se vyjadřuji, jak žiju. Všechno má následky, které dopadají na mě i celé mé okolí. Kniha Přísloví  o tom mluví otevřeně a bez servítek. A tak jsou v každém verši vedle sebe zmíněny a pojmenovány moudrost a hloupost, přímost a přetvářka, člověk spravedlivý i lenošný, dobrý a zlý. Není jedno, kdo si co zvolí. Jedna cesta vede k životu, druhá ke smrti. Tím se od sebe liší moudrost a hloupost. 
V tomto smyslu mluví závěr 5.Mojžíšovy (30,15nn), kde najdeme shrnutí, na čem měl Boží lid stavět, aby přežil. „Předložil jsem ti dnes život a dobro, smrt i zlo. Když ti dnes přikazuji, abys miloval Hospodina, chodil po jeho cestách, pak budeš žít, Hospodin ti bude žehnat. Jestliže jej nebudeš poslouchat, oznamuji vám, že úplně zaniknete.“ Je možná zvláštní někomu přikázat, aby miloval Hospodina, ale říká to Bůh Otec svému lidu. Říká to s velkou láskou a naléhavostí, protože jde o všechno.   
A k tomu také směřují Velikonoce. Ježíš prošel smrtí, skutečnou smrtí, která připomíná náš skutečný hřích, aby nám nabídnul nový život. „Bůh dal svého syna, aby žádný člověk nezahynul, ale měl život věčný.“ (Jan 3,16) To je stejná nabídka: život nebo smrt. Je na každém, jak se rozhodneme. Nikdo nám nebude nic přikazovat, ale musíme se rozhodovat s vědomím následků. Jde o hodně.
Proto v knize Přísloví máme tak naléhavé, až vyostřené úsudky: „Prostoduché zavraždí jejich odmítavost, hlupáky zahubí jejich netečnost. Ale kdo mě poslouchá, v bezpečí bude bydlet a žít klidně, beze strachu z něčeho zlého.“
To říká moudrost, která vede k životu. Důležité je, že moudrost je dostupná. Lze po ní pátrat a nacházet ji. O moudrost je možno úspěšně usilovat a dosahovat ji. Moudrost je dostupná pro každého, kdo jde za ní. 
Jaký je tedy moudrý člověk? Představme si jej - moudrou ženu, moudrého muže. Jaké jsou jejich vlastnosti? Moudrý člověk je rozvážný. Dovede posoudit problémy z různých stran a nalézt k nim nejrozumnější přístup. Vyvážený, nosný. Moudrý člověk je také spravedlivý. Snaží se, aby se nikomu neděla křivda, příkoří. Zastává se práva a spravedlnosti. Někdy je velmi těžké vybalancovat oprávněné požadavky různých lidí, kdo je moudrý, ten nalezne cestu, aby všichni byli aspoň částečně spokojeni. Moudrý člověk je také laskavý. Ví, že prchlivost sotvakdy vede k dobrému cíli. Vlídností a láskou lze dosáhnout těch nejtrvanlivějších řešení.
A teď si představme moudrého člověka - určitého, konkrétního člověka, kterého známe buď osobně, nebo třeba z médií. Osobu, o které můžeme říct: „Tenhle muž je moudrý, tahle žena je moudrá“? Napadá vás vůbec někdo? Kde všude jsem se ve svém životě setkal s moudrými lidmi? Kdo to byl, jak se jmenoval? V čem byli moudří naši rodiče a prarodiče? Měli jsme ve škole štěstí na moudré učitele a učitelky? Natrefili jsme na moudré lidi ve sboru, mezi přáteli, v práci?
A konečně si představme sami sebe. Co se musí stát, aby o nás bylo možné říci: „To je moudrý člověk“? Usilujeme vůbec o to?  Máme ambici stát se moudrými lidmi, anebo o tom nepřemýšlíme? Myslíte, že moudrost dnes patří k atraktivním tématům, jako jsou zdraví, zážitky, pohoda, úspěch? Neokrádáme se o důležitý rozměr života, když moudrost přehlížíme?
A teď, jaký je prostoduchý člověk? Také o nich píše kniha Přísloví: „Prostoduché zavraždí jejich odmítavost, hlupáky zahubí jejich netečnost“. Mohli bychom říct, že takoví lidé jsou ti, kdo myslí a jednají jinak, než moudře. Nerozvážně. Nenahlížejí problém z více stran. Nezáleží jim, zda se někomu děje křivda. Nevidí důsledky svého jednání. Mohli jsme vícekrát narazit na takové jednání, mohli jsme si někdy sami takto připadat. 
„Ale kdo mě poslouchá, v bezpečí bude bydlet a žít klidně, beze strachu z něčeho zlého.“ 
Moudrost si lze osvojit. Kdo moudrost hledá, také ji nachází. Kde? V Bibli najdeme několikrát tento klíčový postřeh: „Počátek poznání je bázeň před Hospodinem.“ Počátek moudrosti je v důvěře Bohu. V naslouchání Bohu. V jistotě, že to, co říká a nabízí, je dobré. Zde můžeme hledat a nacházet moudrost všichni. Staří i mladí, vzdělaní i prostí. Čtěme Bibli, kde to všechno je. Ale vedle toho čtěme také jiné moudré knihy, sledujme literaturu, podnětné filmy, naslouchejme moudrým lidem. Zkrátka zkoumejme, co v životě je opravdu moudré, co životu prospívá, co vede ke spravedlnosti a pokoji. Usilujme o to, aby do našeho osobního života, do života našich rodin, našeho společenství i celé společnosti vstupovala spravedlnost a pravda, soucit a láska, trpělivost a dobré nápady. 
A vedle toho si dávejme pozor na nejrůznější podoby hlouposti, která přehlíží křivdy, trousí jedovaté pomluvy, ve všem vidí spiknutí, volá mír, mír, a nevidí, že dláždí cestu ruskému miru. 
Máme tady velkou výsadu, že nás spojuje Bůh - Dárce moudrosti a můžeme čerpat z jeho slova. Na znamení úcty při čtení z Písma povstáváme. V pravoslavné bohoslužbě se čtení z Bible uvádí zvoláním „Velemoudrost, povznesme se!“ Boží slovo je pravá velemoudrost. Ta nás povznáší. A kéž i usměrňuje naše myšlenky, jednání a vztahy.  
Proto čtěme Bibli a naslouchejme Boží moudrosti, abychom se nestali služebníky prostoduché hlouposti. Amen 

 

 

Biblický citát